יום שלישי, 29 במרץ 2011

אני חושב שאני אוהב אותך / אליסון פירסון


384 עמ'
הוצאת מטר
כותבת הביקורת: עדי ברטשניידר

כשהוא מופיע על גבי המסך - הוא מטריף את הנערות ומכניס אותן לסערת חושים אחת גדולה.
הן מנשקות את הפוסטרים שלו שתלויות על קירות חדרן (עד שצבעם הופך ללבן), כשהוא לבוש במחלצות שמבלבלות להן את החושים.
שיערו הארוך מתנפנף ומגלה מדי פעם את עיניו המצועפות בעוד קולו פורט על ליבן המאוהב כאמן גיטרה מיומן.
מכונת השיווק המשומנת שחיה בזכותו סוחטת כל פרוטה מדמי הכיס שבידן, טווה סיפורים, מחשבות וקורות חיים מרתקים ו'אישיים' שכל אחת ואחת מהן נוצרת בליבה במחשבה שהנה, היא-היא זו שאת ליבה שבה, ורק היא מתאימה לו כמו כפפה ובאמת מבינה ללבו השביר.
לא. אני לא מדברת על ג'סטין ביבר, האליל הנוכחי של נערות העולם.
ג'סטין הוא לא נראשון (וכנראה גם לא האחרון) ולפניו נערים-גברים רבים הרטיטו לבבות של נשים בהתהוותן.
אליסון פירסון החזירה אותי לתקופת נערותי בשנות ה-70 (מלפני הרטרו שחוזר לשם כיום) כבר מהדף הראשון.
הנערץ האלמותי היה אז דיוויד קסידי - וכל בנות כיתתי פינטזו עליו וסיפרו על מעלליו.
מקורות המידע - כמו בבריטניה ובווילס, שם מתרחש הסיפור - היו עיתוני הנוער ש'סיקרו' ושיקרו כמעט על כל פיסת מידע, שכולנו גמענו בשקיקה.
ואפילו אני, שרגליי תמיד ניטעו חזק בקרקע, השגתי מדבקה של הבייבי-פייס הזה - והיא מודבקת שמורה מכל משמר עד היום ביומן האישי שלי - הרחק מעינה הצופייה של אמי.
"אני חושב שאני אוהב אותך" מיטיב לתאר תקופה מאושרת ובעייתית בחייה של בת העשרה הצעירה האופיינית, עם מלכת הכיתה והרצון למצוא חן, עם הורים מדור ישן שמשפיעים על חיינו גם אחרי 20 שנה ויותר. על נעלי הפלטפורמה שחוזרות עכשיו לאופנה, על אבו-עגילה או פרמננט בשיער, על אהבות וחברות אמת, על ריגושים מהבנים ה'אמיתיים' ונשיקות ראשונות ועל פנטזיית ילדוּת שקורמת עור וגידים - בניגוד לשכל הישר - ומלמדת אותנו שגם אם השנים עברו - כנראה שאף פעם לא מאוחר.
אני חושבת, שאני אוהבת, את הספר - והנוסטלגיה - שהביא לחיי.


יום שלישי, 22 במרץ 2011

אמא תמיד אהבה אותך יותר / דבורה טאנן



262 עמ'
הוצאת מטר
כותב הביקורת: עמית ידידיה 

אני גבר. מה לעשות - ככה נולדתי. וזו, אם לומר את האמת, נקודת פתיחה די גרועה עבור הספר הזה. אם נוסיף לכך את העובדה שלהורי יש עוד 2 צאצאים מלבדי וחמישים אחוז מהם עונים לתואר "אחות", ניתן להבין שהתחושה הראשונית שלי כלפי הספר, לא הייתה נלהבת במיוחד. מצד שני, אחרי הרהור נוסף נזכרתי שיש לי 2 בנות (השלישית בדרך) וגם לאמא שלי יש 2 אחיות (מי אמר גנטיקה...) כך ש...רגע, אולי יש כאן אפשרות להבין קצת יותר את הדינאמיקה וכדאי להקדיש לכך מחשבה שנייה. הרי ספרי הורות רבים מלמדים איך לחנך ולהתייחס לילדים, אבל לא רבים על הקשר שמתפתח בין הילדים, האחיות במקרה זה. לדוגמא – אצלנו היחסים בין הגדולה (6+) לקטנה (4+) עלולים להזכיר לפעמים את היחסים שבין קדאפי למורדים (כולל ההפצצות מן האוויר) אך לרוב הן מקיימות סימביוזת ין ויאנג מושלמת. אצל אמא שלי ואחיותיה המצב סבוך בהרבה. יש הגורסים שמדובר בניסוי מתוחכם בו מוח אחד חולק בין 3 נשים שונות עם יכולות טלקינזיס משופרות. כך שניגשתי לקרוא את הספר בעניין מסויים.
הספר עצמו מכיל מספר רב של דוגמאות (לעיתים רב מדי) ליחסים שונים ומשונים בין אחיות. הוא כתוב בצורה מייגעת מעט שבדיעבד ניכר בה שעיסוקה של המחברת הוא בבלשנות ולא בפסיכולוגיה או בסוציולוגיה. (ישנה גם המילה "אחאים" – כנראה תוצאה של תרגום – החוזרת מספר רב של פעמים בספר ונראית כטעות).
אני מודה שלא הצלחתי לקרוא את הספר ברצף מתחילתו ועד סופו, ומדי פעם מצאתי את עצמי מדלג על קטעים ורץ הלאה כיון שהרגשתי שמיציתי את הנקודה שהמחברת מנסה להעביר, וחיפשתי את הנושא הבא.
הספר עזר לי להבין קצת יותר לעומק את יחסי הגומלין השוררים ביחסים של אימי ואחיותיה, ולבנות מודל מסוים (אם כי אוטופי למדי) שבו ארצה שבנותיי יתייחסו זו לזו בעתיד.
לסיכום: אם אתם גברים ויש אישה בחייכם שיש לה אחות (מכל סוג) ואתם מוכנים להשקיע על מנת להבין טוב יותר את הקשר ביניהן-  זה הספר בשבילכם. זה לא יהיה קל אבל אולי זה ישתלם.
אם אתן נשים זה סיפור אחר לגמרי...