הוצאת מטר
252 עמ'
252 עמ'
כותב הביקורת: שי הרקוביץ'
כל חברה רוצה לפרוץ דרך, להיות הראשונה שתציע מוצר או שירות מסויים ולהיות זו שתוביל את טרנדים במקום להיות זו שרודפת אחריהם. הספר 'חברות פורצות דרך' של קית' מק'פארלנד, שיצא לאור זה לא מכבר בהוצאת מטר, מציג את סיפורן של תשע חברות פורצות דרך מתעשיות שונות - חברות שהצליחו לעבור רף הכנסה שנתי של 250 מליון דולר ולפרוץ קדימה. הספר מתבסס על מחקר רחב היקף בן חמש שנים שכלל בחינה מדוקדקת של 7000 חברות, ראיונות עם 1500 בכירים ועיון באינספור מסמכים, דוחות מסדי נתונים ועוד ועוד.
באמצעות דוגמאות ומקרי מבחן, רובם המכריע מתבסס על אותן תשע חברות מצליחות, מנסה מק'פארלנד לזהות ולהציג כמה דפוסים חוזרים ונשנים המאפיינים חברות פורצות דרך; ואגב כך שובר כמה הנחות יסוד וקונספציות מקובלות הנוגעות לתפישתנו את הההתנהגויות הנחוצות להצלחה. השורה התחתונה של מקפארלנד היא שפריצת דרך היא תהליך (או מסע - בלשונו) ולא יעד: "אין חברות פורצות דרך לנצח - אלא רק חברות העוסקות בפעולות המובילות להצלחה ארוכת טווח" (עמ' 213). חברות אינן פורצות דרך כל הזמן ואינן כאלו מעצם הגדרתן, אלא נוקטות בפעולות שתכליתן להצליח לטווח ארוך. נקודה מרכזית נוספת שמעלה הכותב היא שפריצת הדרך וההצלחה מתמשכת אינן עוברות דווקא דרך חתירה למציאת ה-'משהו' הייחודי שאין לאף אחד, או בחדשנות נועזת. נהפוך הוא: לטענת מק'פארלנד, חברות פורצות דרך אינן חדשניות לשם החדשנות - אלא פועלות בצורה שיטתית, עקבית, יסודית ואפילו שמרנית במידה רבה. חברות משיגות את פריצת הדרך רק אם הן מצליחות ליצור מנגנונים המתקשרים היטב עם סביבתן, אם הן מצליחות לייצר התבוננות מעמיקה אל עצמן, אם הן מהמרות ומסתכנות בצמתי קבלת ההחלטות הנכונים (ולא מהמרות לשם ההימור) ואם הן מבצעות תהליכי מחשב אסטרטגיים יעילים ורלוונטיים. ואחרון, חברות פורצות דרך עושות זאת בעצמן ולא מסתמכות על גיוסי הון חיצוניים בנוסח חברות הסטרט-אפ.
הספר כתוב בצורה בהירה וידידותית למדי. הוא כולל כמה 'פיצ'רים' מעניינים, המסייעים לקורא לזקק את השורה התחתונה משפע הנתונים והדוגמאות: בסוף כל פרק מופיעים רעיונות המפתח שהוצגו, 'שפריץ מהאשכולית' - רשימה שבה מופיעים ממצאים שהפתיעו את הכותב וטיפים לחברות פורצות דרך. הסגנון הקל והקולח המעוטר בסיפורים 'קטנים' מחיי היומיום של החברות בהחלט הופך את הקריאה לעניין קליל ולא לקריאה אקדמית המחייבת ריכוז והעמקה, אך הוא עשוי גם לעתים להתפרש כטרחני ולייגע מעט את הקורא, המבקש להגיע כבר אל השורה התחתונה.
ספק אם הספר מהווה כלי עבודה או אמצעי להשראה עבור מנהלים ומקבלי החלטות בארגון. עולם התוכן שבו הוא עוסק - חברות ענק בארצות-הברית - אינו רלוונטי לרוב המכריע של מנהלים בישראל. אך שפע המידע והדוגמאות מספקים - לא רק חווית קריאה מהנה בדרך-כלל - אלא גם נקודות מעניינות למחשבה, שכל אחד יכול לייבאן אל עולם התוכן שלו ולבחנם בהקשר הרלוונטי לו.
פרטים נוספים אודות הספר "חברות פורצות דרך" ניתן למצוא באתר הבית של מטר.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה